Vyhľadať
Close this search box.

Napíšte nám

Rustikálny štýl bývania

Zariaďte si domov v nadčasovom rustikálnom štýle. Ako to robíte? Pomôžeme vám!

Rustikálny štýl predstavuje prirodzený, ľahký a nadčasový štýl bývania. Jeho počiatky siahajú do histórie, keď bolo bývanie v jednoduchých priestoroch vybavených funkčným, praktickým a pohodlným nábytkom a ďalšími doplnkami úplne bežné a prirodzené. V súčasnosti sa radi vraciame k jednoduchosti a rustikálny nábytok je ten, ktorý často hľadáme na zariadenie našich domovov. Ako zladiť historický koncept s modernými prvkami bývania a ako skombinovať materiály tak, aby do seba vizuálne zapadali a vznikol krásny, harmonický dom v rustikálnom štýle?

Prírodné materiály spojené s rustikálnym nábytkom

Ako už bolo spomenuté, rustikálny štýl vznikol už dávno v minulosti. Patrila najmä na vidiek, kde sa obydlia stavali a zariaďovali z ľahko dostupných materiálov. Základom bolo samozrejme drevo, kameň, kov, textílie z prírodných materiálov, keramika a tiež rôzne rastliny.

Rustikálny nábytok je vyrobený z masívneho dreva, ktoré sa mimochodom často kombinuje s kovovými doplnkami. Typickým príkladom je nábytok dostupný v internetovom obchode Gregory Furniture, kde ho nájdete napríklad v kolekcii Loft. Obsahuje masívne dubové diely, ktoré stoja na pevných kovových nohách v tvare U, a zásuvky sú tiež vybavené kovovými úchytkami, čo ešte viac zvýrazňuje rustikálny vzhľad. Ďalším typickým materiálom, ktorý je v týchto priestoroch výrazne zastúpený, je kameň položený na podlahe, používa sa aj na obloženie stien, krbov, spŕch alebo kuchynských skriniek. Tieto dva materiály zvyčajne dominujú v miestnostiach, doplnené prírodnými textíliami a keramikou alebo inými kovovými prvkami.

Záclony, obrusy, vankúše alebo podložky z prírodných materiálov sa hodia k drevu a kameňu. Typické prírodné textílie sú predovšetkým bavlna, potom ľan, vlna alebo juta. Jedálenské stoly, komody alebo parapety sa bežne zdobia keramickými predmetmi, či už ide o vázy, svietniky, lampy alebo dokonca keramické kuchynské náčinie. Rustikálna keramika sa vyznačuje nepravidelným tvarom, ktorý je zdobený drsným povrchom, ktorý pôsobí autenticky. V rustikálne pôsobiacom dome nechýbajú kvety v keramických alebo kovových kvetináčoch či vázach.

Doplnenie rustikálneho štýlu o moderné prvky

Aj keď je v súčasnosti rustikálny štýl in a čoraz viac mladých párov si takto zariaďuje svoje domovy, nezabudnite tvrdé prírodné materiály doplniť jednoduchými modernými prvkami, ktoré celkovému vzhľadu dodajú ľahkosť. Na to sú ideálne minimalistické prvky, ktoré sa vyznačujú čistými, hladkými líniami a rôznymi geometrickými tvarmi, ktoré možno zvýrazniť modernými svietidlami umiestnenými na správnych miestach.

Odporúčané kombinácie

Obľúbeným materiálom, ktorý sa hodí do moderného minimalistického štýlu, je sklo. Dokonale tak zapadne do domácnosti vybavenej napríklad nábytkom z kolekcie Leo. Ponúkané komody sú vyrobené z masívneho dubového dreva, ktoré sa vyznačuje dlhou životnosťou a krásnou kresbou dubového dreva. Nábytok má svetlú farbu, takže domácnosť neprekryje, naopak, udržuje ju svetlú a priestrannú.

Menej typická je kombinácia prírodných materiálov a plastu, ale táto kombinácia je v poslednom čase čoraz obľúbenejšia. Pekne doplní napríklad matný vzhľad dubového nábytku z kolekcie Troja.

Nestrácajte rovnováhu

V prípade, že naozaj vsadíte na minimalizmus a doplníte rustikálny vzhľad modernými prvkami, nepreháňajte to s nimi. Prírodné a drsné prvky sa hodia na vidiek a mali by byť dominantou takéhoto domu. Používajte moderné prvky na vytvorenie kontrastu, ktorý dosiahnete, ak sa budete držať pravidla – menej je niekedy viac.

Farby, ktoré sú vlastné rustikálnemu štýlu

Pre rustikálny vzhľad sú typické nielen prírodné materiály, ale aj farby. Okrem hnedej a sivej farby, ktoré sa vyskytujú na drevenom nábytku, keramike a kameňoch, sa s rustikálnym štýlom spája zelená, oranžová, červená, žltá, modrá a biela. Je tu veľa farieb, takže si určite môžete vybrať z mnohých kombinácií.

Ak máte naozaj blízko k prírode a nechcete príliš zasahovať do farieb, zvoľte kombináciu bielych stien, hnedého nábytku a zelených doplnkov, či už ide o obrusy, dekorácie alebo kvety.

Ak však túžite po dynamickej atmosfére, doplňte drevo a kamene napríklad kombináciou oranžovej a kráľovskej modrej. Tieto farby sa krásne kombinujú, ale v malom množstve upútajú pozornosť len natoľko, že rustikálnosť bude stále hlavným faktorom.

Záverom

Dúfame, že ste v tomto článku našli veľa informácií a inšpirácie, aby ste mohli začať zariaďovať svoj domov v rustikálnom štýle. Držte sa prírodných materiálov, odporúčaných kombinácií vidieckeho a moderného štýlu a nezabudnite, že ak chcete vytvoriť príjemný a útulný domov s požadovaným vzhľadom, nepreháňajte to s modernými prvkami a farbami, pretože v tomto prípade stačia len malé detaily na dosiahnutie dokonalej atmosféry vo vašom dome.

Nakupujte všetok rustikálny nábytok, ako sú jedálenské stoly, stoličky z masívu, komody, postele, nočné stolíky a mnoho ďalšieho v internetovom obchode Gregory Furniture, ktorý je vyrobený zo 100 % masívneho dreva a na ktorého kvalitu sa môžete spoľahnúť.

Ďalšie články

Kam ďalej?

Nakupujete vo veľkom?

Potrebujete vybaviť reštauráciu, hotelalebo kanceláriu? Urobte dopyt a my Vás kontaktujeme s veľkoobchodnú ponukou masívneho nábytku.

Poslať dopyt

Alebo napíšte priamo na e-mail: info@gregorynabytek.czalebo volajte 774 935 632.



Napíšte nám, radi Vám pomôžeme s výberom tovaru.



Táto stránka je chránená pred spamen pomocou reCAPTCHA od Spoločnosti Google.
Zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky.

Dáme Vám zľavu!

Prihláste si odber nášho newsletteru a získajte zľavu 3% na Váš nákup.