Vyhľadať
Close this search box.

Napíšte nám

Ako si vybrať matrac do postele?

Aby sme sa ráno zobudili svieži a plní energie, musíme dodržiavať spánkovú hygienu, ktorá úzko súvisí s kvalitou spánku. Veľmi dôležitý je však aj matrac, na ktorom spíte. Ak nastal čas kúpiť si nový matrac, prinášame vám niekoľko dobre mienených rád a malého sprievodcu výberom matraca, ktorý je pre vás ten pravý.

tvrdosť matraca – dôležitá je hmotnosť osoby, ako aj poloha, v ktorej spí

Určite ste už počuli, že existujú rôzne tvrdosti matracov. Je logické, že čím je človek ťažší, tým tvrdší musí byť matrac. Dôvod je jednoduchý – ťažší človek potrebuje od matraca oveľa väčšiu oporu, aby ho počas spánku dostatočne podopieral.

Mäkké matrace sú vhodné pre osoby s nízkou hmotnosťou, približne 60 kilogramov. Pre osoby s hmotnosťou do 100 kg sa odporúča stredne tvrdý matrac a osoby s hmotnosťou nad 100 kg by si mali vybrať tvrdý až veľmi tvrdý matrac.

Pri výbere tvrdosti matraca však zohráva úlohu aj poloha, v ktorej najradšej spíte. Mäkký alebo stredne tvrdý matrac je ideálny pre tých, ktorí radšej spia na boku. Ľahnite si a cíťte, ako sa vám matrac zaborí do ramien a bokov, pričom chrbtica zostane rovná. Ak však najradšej spíte na bruchu, pre pohodlný spánok bude vhodnejší stredne tvrdý matrac, a ak najčastejšie spíte na chrbte, budete potrebovať dobrú bedrovú oporu, ktorú najlepšie poskytne tvrdý matrac.

Zdalo by sa, že tým alchýmia končí. Zhodnoťte svoju hmotnosť a preferovanú polohu na spanie, aby ste si mohli kúpiť presne to, čo vám vyhovuje. Je však potrebné zohľadniť niekoľko ďalších pravidiel:

  • Deťom do 18 rokov sa neodporúča spať na mäkkom matraci. Neposkytuje totiž dobrú oporu chrbtici a má negatívny vplyv na vývoj pohybového aparátu.
  • Na druhej strane je pre starších ľudí vhodný mäkký alebo stredne tvrdý matrac, ktorý je pohodlný na odpočinok boľavých kĺbov.

A prečo sa kladie taký veľký dôraz na tvrdosť matraca? Ak si kúpite príliš mäkký matrac, poškodíte si držanie tela a prispejete k nesprávnej funkcii pohybového aparátu. Na druhej strane, ak si vyberiete príliš tvrdý matrac na spanie, narušíte tým správny krvný obeh, čo môže spôsobiť napríklad mravčenie v končatinách počas spánku.

Ak sa neviete rozhodnúť, existujú matrace, ktoré majú na každej strane inú tvrdosť.

Výber matraca podľa materiálu

Pri kúpe nového matraca sa môžete rozhodovať aj podľa toho, z akého materiálu by mal byť vyrobený. Matrace sa delia na penové, pružinové, latexové, sendvičové, zónové a gélové. Poďme si povedať o výhodách a nevýhodách jednotlivých skupín.

  • Penové matrace – sú veľmi univerzálne, vhodné na pevné aj polohovateľné matrace.Existujú 3 typy penových matracov, ktoré sa ďalej delia na PUR penu, studenú penu a pamäťovú penu.

    Matrace z PUR peny sa vyznačujú nízkou cenou a jednoduchou údržbou, ich nevýhodou je však nízka priedušnosť a nižšia odolnosť v porovnaní s inými materiálmi.

    Studená pena je pevnejšia a pružnejšia. Vďaka svojej štruktúre a väčšiemu počtu pórov je veľmi vzdušný, a preto dobre odvádza vlhkosť a prebytočné teplo. Matrac zo studenej peny znesie väčšiu záťaž a poskytuje telu oporu. Nevýhodou je, že je o niečo drahšia v porovnaní s klasickou PUR penou, ale odmení sa vám dlhšou životnosťou.

    Pamäťová pena je materiál, ktorý sa používa na výrobu vysokokvalitných matracov so schopnosťou dokonale sa prispôsobiť telu. Je pevný a stabilný. Matrace z pamäťovej peny sú zvyčajne mäkké, preto sa neodporúčajú pre deti a osoby s vysokou telesnou hmotnosťou.
  • Pružinové matrace – sú určené na umiestnenie na pevný rošt, pretože sú dostatočne pružné. Neodporúča sa najmä ukladať pružinový matrac na polohovateľný matrac, pretože pružiny sa môžu poškodiť. Kvalitné pružinové matrace majú okrem pružín aj vrstvu latexu alebo peny. Táto skupina sa tiež delí na tri podskupiny.

    Pružinové matrace s klasickým pružinovým jadrom sú dnes už minulosťou, nájdete ich len v starých leňoškách, ale určite nie v obchodoch, kde ich nahradili novšie varianty.

    Matrace s taštičkovými pružinami sú tvrdšie pružinové matrace, kde sú jednotlivé pružiny umiestnené v tenkom poťahu – taštičke, ktorá slúži ako ochrana pred poškodením a predlžuje životnosť matraca. Vďaka taškám je matrac tiež tichý a stabilný.

    Tretím typom je pružinový matrac s mikroplyšovými pružinami, kde je v textilnom obale umiestnených veľa malých pružín. Tieto matrace sú mäkšie ako matrace s taštičkovými pružinami.
  • Latexové matrace – ich jadro je vyrobené z latexovej peny, ktorá zaručuje vysokú elasticitu matraca, ktorý je zároveň ortopedický a vhodný pre alergikov. Latexové matrace sú v porovnaní s inými matracmi pomerne drahé a ťažké, ale majú veľmi dlhú životnosť.
  • Sendvičové matrace – kombinujú vyššie uvedené materiály, a tým aj ich výhody. Opäť hovoríme o vyššej cene za vysokú kvalitu a dlhú životnosť.
  • Zónové matrace – v tomto prípade je možné vyrobiť matrac, ktorý je rozdelený na zóny, ktorých tuhosť je rozdielna. Vďaka tomu je možné poskytnúť oporu presne tam, kde je to potrebné, a predísť vzniku otlakov.
  • Gélové matrace – sú posledným typom matracov, ktoré sa svojím charakterom podobajú matracom z pamäťovej peny. Obsahujú gélovú penu, ktorá je veľmi poddajná, pevná, odolná a v neposlednom rade dokáže telo príjemne chladiť.

Veľkosť matraca

Ak ste dočítali až sem, je tu posledná informácia o výbere veľkosti matraca, ktorú si môžete konečne dobre vybrať.

Veľkosť matraca, rovnako ako veľkosť postele, by mala byť dlhšia ako výška osoby. V prípade matraca by mal byť matrac o 10 cm dlhší, ideálne až o 20 cm. Mal by byť tiež aspoň 15 cm vysoký a starším ľuďom sa nebojte zaobstarať ešte vyšší matrac, z ktorého sa im bude ľahšie vstávať.

Dúfame, že ste si z tohto článku odniesli všetko potrebné, aby ste sa mohli rozhodnúť, ktorý matrac je pre vás alebo vaše deti ten pravý.

Ďalšie články

Kam ďalej?

Nakupujete vo veľkom?

Potrebujete vybaviť reštauráciu, hotelalebo kanceláriu? Urobte dopyt a my Vás kontaktujeme s veľkoobchodnú ponukou masívneho nábytku.

Poslať dopyt

Alebo napíšte priamo na e-mail: info@gregorynabytek.czalebo volajte 774 935 632.



Napíšte nám, radi Vám pomôžeme s výberom tovaru.



Táto stránka je chránená pred spamen pomocou reCAPTCHA od Spoločnosti Google.
Zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky.

Dáme Vám zľavu!

Prihláste si odber nášho newsletteru a získajte zľavu 3% na Váš nákup.