Vyhľadať
Close this search box.

Napíšte nám

Ako sa starať o masívny nábytok?

Masívne drevo bolo, je a s veľkou pravdepodobnosťou aj bude najobľúbenejším materiálom na výrobu nábytku do domácnosti aj kancelárie. Prečo je taká žiadaná, keď si pre svoju dlhotrvajúcu krásu vyžaduje pravidelnú údržbu? Odpoveď je jednoduchá – má dlhú životnosť a pri správnej starostlivosti určite vydrží viac ako jednu generáciu. V článku sú uvedené tipy, ako sa správne starať o nábytok dubového masívu.

Rutinná údržba

Začneme bežnou údržbou, ktorou je utieranie prachu z povrchu nábytku z masívneho dreva. Budete potrebovať len suchú bavlnenú handričku, ktorú určite nájdete medzi bežnými čistiacimi prostriedkami.

Ak na nábytku z masívneho dreva vidíte suché nečistoty, priložte k suchej handričke vlhkú handričku a jemne ju pretrite, aby ste nečistoty odstránili. Potom suchou bavlnenou handričkou odstráňte z povrchu nábytku všetku vlhkosť.

Povrch masívneho dreva môže byť znečistený aj rôznymi farebnými tekutinami, napríklad vínom. Ak sa tak stane, okamžite ho utrite suchou handričkou. Ak sa stane, že víno zostane na stole dlhší čas a po zotretí zanechá stopy, odstráňte ich jemným brúsnym papierom a miesto opäť natrite dostatočnou vrstvou oleja.

Ako ošetriť masívny nábytok brúsnym papierom

  1. Najskôr je potrebné poškodené miesto obrúsiť. Vyberte najjemnejšiu zrnitosť (125) a v prípade potreby prejdite na hrubšiu zrnitosť (až 200). Pohybujte brúsnym papierom v smere vlákien dreva, kým neodstránite predchádzajúci povlak. Dbajte však na to, aby drevo nebolo duté.
  2. Po dokončení odstráňte všetky piliny a prach, ktoré vznikli pri brúsení.
  3. Pomocou kuchynskej špongie a handričky natrite miesto kombináciou oleja Osmo a vosku.
  4. Nechajte farbu 20 minút zaschnúť, potom zotrite zvyšky suchou čistou handričkou.
  5. Nakoniec na povrch neumiestňujte žiadne predmety aspoň 24 hodín.

Prečo je pravidelné utieranie prachu také dôležité?

Masívny nábytok dostupný na gregorynabytek.cz je potiahnutý špeciálnym olejom, ktorý neucpáva póry, umožňuje nábytku dýchať a tým absorbovať prebytočnú vlhkosť zo vzduchu, alebo uvoľňovať vlhkosť, ak je vzduch príliš suchý.

Oprava škrabancov a preliačenín

Ak sa na vašom nábytku z masívneho dreva vyskytne škrabanec alebo preliačina, dá sa pomerne ľahko odstrániť. Pri odstraňovaní škrabancov postupujte rovnako ako pri odstraňovaní zaschnutej tekutiny.

Odstránenie preliačiny z povrchu masívneho dubového dreva si vyžaduje trochu viac práce a opatrnosti, ale je možné sa jej zbaviť aj svojpomocne. Budete potrebovať vlhkú handričku a žehličku. Položte látku na jamku a opatrne ju vyrovnajte. Potom sa pokúste vyhladiť priehlbinu žehličkou. Dbajte na to, aby žehlička neprišla do priameho kontaktu s drevom, pretože by ho mohla spáliť.

Nikdy však neumiestňujte horúce predmety priamo na povrch nábytku, zničili by ste ho. Pod všetko horúce a mokré vždy umiestnite podložku.

Jarná starostlivosť

Okrem bežnej údržby a nevyhnutných opráv si vyberte jedno ročné obdobie, kedy svojmu nábytku z masívneho dreva venujete komplexnú starostlivosť. Okrem toho, že sa zbavíte prachu, natrite jeho povrch vrstvou oleja a vosku. Vďaka dodatočnej vrstve oleja a vosku je drevo odolnejšie a nábytok vyzerá opäť ako nový s novým leskom.

Nezabudnite, že nábytok potiahnutý olejom môže zanechať mastné stopy, preto po skončení utrite prebytočný olej. Takto ošetrený nábytok je oveľa odolnejší voči rôznym škvrnám a jeho následná údržba je jednoduchšia.

Pri olejovaní nábytku vždy nezabudnite nosiť rukavice, aby ste si chránili pokožku pred poškodením.

Podmienky vhodné pre nábytok z masívneho dreva

Ďalším tipom, ktorý predlžuje životnosť a krásny vzhľad nábytku z masívneho dreva, sú správne podmienky na jeho umiestnenie. Predovšetkým sa uistite, že v bezprostrednej blízkosti ohrievača neumiestňujete pevný nábytok. Majte na pamäti, že vhodná vlhkosť pre tento nábytok je 40 až 60 %, ale to je bežná vlhkosť, ktorá sa vyskytuje v domácnosti a prospieva nielen nábytku, ale aj ľuďom a kvetinám. Nakoniec nezabudnite, že odporúčaná teplota pre nábytok masívneho dreva je 18 až 23 °C, nie je určený na vysoké teplotné rozdiely.

Tip na záver: Na ošetrovanie nábytok masívneho dreva nikdy nepoužívajte utierky z mikrovlákna.

Na ošetrovanie nábytok masívneho dreva nikdy nepoužívajte chemikálie.

Ďalšie články

Kam ďalej?

Nakupujete vo veľkom?

Potrebujete vybaviť reštauráciu, hotelalebo kanceláriu? Urobte dopyt a my Vás kontaktujeme s veľkoobchodnú ponukou masívneho nábytku.

Poslať dopyt

Alebo napíšte priamo na e-mail: info@gregorynabytek.czalebo volajte 774 935 632.



Napíšte nám, radi Vám pomôžeme s výberom tovaru.



Táto stránka je chránená pred spamen pomocou reCAPTCHA od Spoločnosti Google.
Zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky.

Dáme Vám zľavu!

Prihláste si odber nášho newsletteru a získajte zľavu 3% na Váš nákup.