Vyhľadať
Close this search box.

Napíšte nám

Ako si vybrať jedálenský stôl?

Stôl sa nachádza takmer v každej domácnosti a dôvod je jednoduchý. Od dávnych čias je miestom stretnutí, rozhovorov a, samozrejme, aj spoločného trávenia času s priateľmi a rodinou, napríklad pri nedeľnom obede. Mala by byť preto dostatočne veľká, ale s ohľadom na priestor, ktorý pre ňu môžeme vyhradiť. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, ako si vybrať stôl do vašej domácnosti, aké stoličky si k nemu zaobstarať a ako ho ozdobiť.

Výber správnej veľkosti

Predtým, ako začnete vyberať stôl, ktorý sa nakoniec objaví vo vašej jedálni alebo jedálenskom kúte, musíte vedieť dve základné veci. Po prvé – pre koľko ľudí plánujete stôl zaobstarať, po druhé – ako veľký by mal byť stôl.

Ak ste obmedzení veľkosťou miestnosti, cieľom určite nie je zastavať celú miestnosť stolom a vytvoriť priestor, v ktorom sa nedá pohodlne pohybovať. Preto odmerajte dĺžku jednej steny miestnosti a od jednej strany odpočítajte 90 cm a od druhej 90 cm. Takto získate maximálnu možnú dĺžku tabuľky a rovnakým postupom zistíte maximálnu možnú šírku.

Ak plánujete kúpiť stôl pre štvorčlennú rodinu, postačí vám 120 cm široká doska. Vyberte si 140 až 160 cm pre 6 osôb a ak potrebujete jedálenský alebo reštauračný stôl pre viac ako 10 osôb, vyberte si šírku dosky 240 cm alebo viac. Takýto veľký stôl sa v domácnosti používa len zriedka, preto by ste mohli radšej použiť skladací stôl, ktorý môžete jednoducho rozložiť a v prípade potreby opäť zložiť.

V neposlednom rade nezabúdajte, že ak sa chcete pri stole cítiť pohodlne, priestor na nohy je nevyhnutný. Štandardná výška stola je 70 – 80 cm, pričom medzi sedadlom stoličky a najnižším bodom stola je priestor približne 30 cm.

Vyberte si kvalitný materiál

Po určení rozmerov, ktoré by mal mať váš nový stôl, môžete pristúpiť k samotnému výberu stola. Bežne sú k dispozícii sklenené, kovové, keramické a drevené stoly.

Ak hľadáte stôl, ktorý bude zdobiť váš jedálenský priestor dlhé roky, určite odporúčame vyberať z kvalitných materiálov. V internetovom obchode Gregory Furniture nájdete jedálenské stoly z masívneho dreva, ktoré sa vyznačujú vysokou pevnosťou a pri správnej starostlivosti aj dlhou životnosťou. Drevené stoly sú vhodné do moderných aj rustikálnych priestorov. Všetky dostupné stoly sú ošetrené buď olejom, ktorý zvýrazňuje farbu a krásnu štruktúru masívneho dreva, alebo lakom, ktorý chráni drevo pred škvrnami a je vhodnejší do domácností s malými deťmi.

Hľadáte stôl s vysokou odolnosťou proti poškodeniu a jednoduchým čistením? Dubové stoly s keramickou doskou sú čoraz obľúbenejšou voľbou pre moderné domácnosti a interiéry. Tieto stoly spájajú krásu prírodného dubového dreva s odolnosťou a jednoduchou údržbou keramickej dosky, ktorá sa stáva hlavným výrobným prvkom.

Ak potrebujete opticky zväčšiť priestor, hľadajte stôl zo skla. Hodia sa do domov s minimalistickými prvkami a ľahko sa udržiavajú. Uvedomte si však, že škrabance na sklenenom stole sa dajú iba zakryť, nie odstrániť. Sklenené stoly je tiež potrebné neustále leštiť, na doske stola je viditeľný každý odtlačok prsta.

Kovové stoly sa často umiestňujú aj do loftových a retro priestorov, pretože sú veľmi odolné a pevné. Keď si na stôl položíte ruky, narazíte na nepríjemný studený kov, preto v internetovom obchode Gregory Furniture nájdete kovové stoly v kombinácii s masívnou drevenou doskou, ktorá je príjemná na dotyk.

Nájdite vhodný tvar

Najčastejšie požadovaným stolom je obdĺžnikový alebo štvorcový jedálenský stôl. Hodí sa do každej miestnosti, vyhovuje optickej vizualizácii a je symetrický. Okrem toho sú tieto stoly k dispozícii aj ako skladacie stoly. Obľúbený je však aj okrúhly stôl, ktorý sa v minulosti používal oveľa častejšie ako štvorcový stôl. Nenájdete na ňom žiadne ostré hrany a spája sa s vyjednávaním a konverzáciou, pretože umožňuje oveľa jednoduchšiu komunikáciu medzi sediacimi. Jeho tvar však ponúka menej priestoru na jedenie ako obdĺžnikový alebo štvorcový stôl. Kompromisom v oblasti priestoru je oválny stôl, ktorý je vhodný do väčších priestorov a pre väčší počet osôb. Vďaka svojmu atypickému tvaru pôsobí veľmi elegantne, ale ak si chcete dosku ozdobiť, inšpirujte sa dekoráciami na internete, ich rozloženie nie je také intuitívne, ak má potešiť oko.

Pridajte stoličky k stolu

Po výbere stola prejdite na výber stoličiek. Mali by byť samozrejme pohodlné, hodiť sa na stôl a v neposlednom rade sa vám musia páčiť. Ak sa prikláňate ku klasike, hľadajte stoličky z rovnakého materiálu a s rovnakým dizajnom ako stôl. Existuje však aj priestor na experimentovanie a kombinácie, napríklad kovové stoličky k drevenému alebo sklenenému stolu alebo čalúnené stoličky k stolu z masívneho dreva.

Užite si výzdobu

Základnou dekoráciou, ktorú môžete umiestniť na stôl, sú kvety alebo iná zeleň. Na jar nás lákajú tulipány alebo narcisy, v zime je možné ho ozdobiť rôznymi vetvičkami a potom vianočnými dekoráciami. Obľúbené sú aj sviečky na stoloch, ktoré tiež prevonia domov a dodajú večerom romantickú atmosféru. V neposlednom rade, samozrejme, na stôl radi položíme aj obrus, ktorý ho nielen chráni, ale môže tiež zladiť celkový vzhľad miestnosti.

Starostlivosť o stoly z masívneho dreva

Ak si nakoniec kúpite pevný stôl, bude vám slúžiť mnoho rokov, ak mu budete venovať dostatočnú starostlivosť. Olejovaný stôl očistite od prachu suchou bavlnenou handričkou. Ak je stôl navoskovaný, nevadí, ak je handrička mierne navlhčená. Raz ročne naň naneste ochrannú vrstvu. Prečítajte si viac informácií o odporúčanej starostlivosti o stoly z masívneho dreva.

Ďalšie články

Kam ďalej?

Nakupujete vo veľkom?

Potrebujete vybaviť reštauráciu, hotelalebo kanceláriu? Urobte dopyt a my Vás kontaktujeme s veľkoobchodnú ponukou masívneho nábytku.

Poslať dopyt

Alebo napíšte priamo na e-mail: info@gregorynabytek.czalebo volajte 774 935 632.



Napíšte nám, radi Vám pomôžeme s výberom tovaru.



Táto stránka je chránená pred spamen pomocou reCAPTCHA od Spoločnosti Google.
Zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky.

Dáme Vám zľavu!

Prihláste si odber nášho newsletteru a získajte zľavu 3% na Váš nákup.